Kako poteka oblikovanje spletnih strani?

Pri oblikovanju spletnih strani so potrebne določene spretnosti posameznika. V tem članku so predstavljene napake pri izdelavi ter napotki, ki so v pomoč za oblikovanje spletnih strani.

oblikovanje spletnih strani

1. Kako začeti z oblikovanjem spletne strani?

Pred začetkom se je potrebno vprašati, kaj si sploh želimo, kakšen dizajn bomo izbrali, kakšna so pričakovanja in cilji. Priporočljivo se je predhodno posvetovati s potencialnimi strankami, da bi ugotovili, kakšna spletna stran jih bolj pritegne. Potrebno je ozavestiti, da samo oblikovanje spletnih strani ne bo vedno pritegnilo uporabnike, velikokrat se bo pripetilo, da boste prvi kontakt z njimi morali izpostaviti sami.

2. Načrtovanje poteka dela za oblikovanje spletnih strani

Prav tako je potrebno pri ponudbi oblikovanja strani predstaviti načrt spletne strani bodočemu kupcu, če temu ne odgovarja, je potrebno zamisel spremeniti oziroma prilagoditi. Oblikovanje spletnih strani mora imeti dobro predstavo o konstrukciji ter se biti pripravljen prilagoditi zahtevam glede na želje končnih uporabnikov.

3. Pričetek izvajanja dela

Za oblikovanje spletnih strani se odsvetuje uporaba več kot dveh različnih tipografskih stilov, saj bi le ti lahko zmedli uporabnike. Pri izdelavi spletne strani se je potrebno osredotočiti tudi na barve, ki naj odražajo vašo zamisel, saj bodo predstavljale vaš projekt in podjetje. Bolj preprosto kot bo potekalo oblikovanje spletnih strani, bolj preprost bo tudi njen izgled, ki bo potrošnikom prijazen za navigiranje, torej iskanje vaših produktov.
Vsaka komponenta spletne strani naj bo čim bolj izoblikovana. Med časom oblikovanja strani je le to priporočljivo večkratno pokazati ponudniku, saj lahko le ta oceni, če mu odgovarja. Ponudnik – naročnik mora razumeti, da ni nujno, da ima isti pogled na stvar, kot njegova tipična stranka. Za oblikovanje spletnih strani je priporočljivo uporabljati slike ter videe v premikanju, saj le te dodajo dogajanje in večji občutek doživetja vaših ponudb.

spletna stran se prilagaja velikosti naprave

4. Prilagajanje izgleda na različnih napravah

Oblikovanje spletnih strani predstavlja oblikovalcu izziv, da bo še bolj pozoren pri detajlih, kot so animacije ter manjše oblike ali vzorci, ki imajo lahko velik vpliv na zanimivost strani. Pri oblikovanju strani je potrebno biti pozoren, da bodo imele strani enak ali vsaj podobno urejen izgled na vseh naprav. Izgled mora biti prilagojen za telefone, tablice in računalnike.

Oblikovalci spletnih strani imajo vedno svojo idejo o izgledu, vendar morajo paziti, da se ne navežejo preveč. Zaradi različnih pogledov  saj obstaja velika možnost, da bo kupec želel uresničiti oziroma dodati svojo idejo.

Za oblikovanje spletnih nekateri predlagajo, da se je potrebno poglobiti v dizajn do te mere, da niti vam samim ne odgovarja oziroma, da sami začnete opažati napake, ki jih kasneje odpravite. Za učinkovito oblikovanje spletnih strani je potrebna tudi dobra ter pogosta komunikacija med oblikovalcem in stranko, saj se le tako lahko izražajo želje in gradijo boljši odnos in s tem raste tudi veselje na obeh straneh.

5. Zadnji koraki pri oblikovanju spletne strani

Pogledati je potrebno če se barve, zvoki in tekst med seboj skladajo ter ali je videz spletne strani bister. Izogibati se je potrebno videza pixelne slike. Ni pomembno samo kako izgleda zaključena spletna stran, vendar je pomemben tudi trud in koraki, kako se je do takšne oblike prišlo. Potrošniku je potrebno predstaviti proces oblikovanja. Ko je oblikovanje spletnih strani zaključeno pride zadnja faza in to je promocija spletne strani.