Kaj je svetovni splet danes?

Začetki spleta segajo v leto 1989, ko so v Evropskem središču za jedrske raziskave (CERN) razvili sistem WWW – World Wide Web ali svetovni splet. Odkril ga je fizik in raziskovalec Tim Barnes-Lee. Svetovni splet je skupek med seboj povezanih vsebin, ki so vgrajene na miljonih računalnikih in se nahajajo v svetovnem spletu. Vse velike spletne strani so prilagodile oblikovanje lastnih vsebin tako, da so ugodile deležu populacije, ki ima dostop do interneta preko mobilnih in tabličnih naprav.

svetovni splet danes

1. Uporaba in varnost na spletu

Vsakdo je že uporabil internet, saj predstavlja najhitrejši in najcenejši dostop do različnih informacij. Z njegovo uporabo so prišli tudi razni virusi, ki so se pričeli širiti in povzročati številne probleme v svetu računalništva. Svetovni splet izrabljajo tudi tako imenovani »hekerji«, ki vdrejo v uporabnikov računalnik in prenesejo ali izbrišejo razne datoteke. Previdnost ni odveč pri odpiranju raznih oglaševalnih oken, ki se pojavljajo na spletni straneh ter odpiranju mail sporočil od neznanih pošiljateljev.

2. Svetovni splet in iskanje informacij

Za svetovni splet lahko rečemo, da ima negativno in dobro lastnost, ta lastnost predstavlja skupno točko in to je velika količina informacij. Ne glede na spletni brskalnik je pričakovati veliko količino zadetkov, ki podajajo različne podatke. Nikjer ni zagotovil, da so te informacije resnične.

3. Zasebnost in anonimnost

Zasebnost in anonimnost v zadnjem času predstavljata velik izziv za svetovni splet. Pri brskanju po različnih spletnih strani prihaja do prevzemanja informacij o posamezniku. Nekatere spletne strani podajajo možnost nadzora nad delitvijo informacij. Veliko informacij lahko izda tudi IP naslov, ki določa računalnik v omrežju internet.

4. Svetovni splet in njegovo jedro

V svetu interneta se uporablja HTML (Hypertext Markup Language), kot jezik za izdelavo spletnih strani. Na začetku se je HTML jezik uporabljal samo za tekstovne dokumenta, danes se uporablja v več namenov, prav tako je prisotna nadgradnja imenovana HTML5. Izdelava spletne strani je z nadgradnjo HTML-ja pridobila na hitrosti delovanja, ter tudi razvijanja spletne strani in oblikovanja strani. Svetovni splet danes uporablja protokol HTTP (Hypertext Transfer Protocol), ki je zadolžen za prenos datotek. Programi, ki pa so trenutno v uporabi za tolmačenje spletnih strani so Firefox, Internet explorer, Opera itd.

5. Komunikacija preko svetovnega spleta

Danes je možno sporočila pošiljati preko različnih spletnih strani ter elektronskih pošt. Slike in dokumenti so lahko dodatno poslani v obliki priloge. Stabila mrežna povezava interneta je omogočila tudi prenos glasu in slik, a še vedno prenos ni vedno optimalen.

6. Kaj prinaša svetovni splet danes?

Svetovni splet je med splošno javnost prinesel tudi veliko pozitivnih učinkov. Ker je ena od značilnosti interneta tudi omogočanje interaktivnost, le ta pomaga pri uporabniškem sodelovanju. Svetovni splet omogoča uporabnikom tudi hiter dostop do informacij, ki jih drugače ne bi mogli pridobiti v določenem času. Prav tako je popularno spletno oglaševanje ki povečuje prodajni potencial tistih posameznikov, ki znajo to uporabljati. Svetovni splet ima tudi negativne lastnosti, kot so občasni zastoji oziroma upočasnitve, ki nastanejo zaradi prevelike enkratne količine uporabnikov na določeni spletni povezavi. Pojavljajo se tudi prenasičenosti z oglasi, ki motijo oziroma vznemirjajo uporabnike. Stroški, ki nastanejo na spletu se za uporabnike interneta zmanjšujejo, vendar pa stroški podjetji, ki poslujejo preko interneta rastejo.

Pred nekaj leti je veljajo, da svetovni splet v večini uporabljajo mladi ter višje izobraženi ljudje. Danes velja, da internet uporablja širok spekter uporabnikov ne glede na starost ali poklic.